Padel von Schéele

Om Padel

HÄR SAMMANFATTAS ALLT FRÅN UTRUSTNING TILL REGLER, OCH LITE TILL

PADELRACKETAR

Ett padelracket består inte av strängar som i exempelvis tennis och squash. Ett padelracket är gjord av kompositmaterial där slagytan har hål i sig. Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft och det blir en dovare träff.

Ett padelracket har normalt sett en tjocklek på 38 mm. Avancerade spelare har ofta något tyngre rack för att få mer kraft. Till nybörjare rekommenderas ett lättare racket för att få mer kontroll.

Det finns i huvudsak tre olika former på padelracketar: runda, diamantformade och droppformade. Bäst kontroll har de flesta med ett runt racket, därför rekommenderas det till nybörjare. Avancerade spelare ser man ofta med ett diamantformat racket.

På ett diamantformat racket är bästa träffstället högre upp och spelaren får då mer kraft i sina slag. Racketar som är formade som en droppe är ett mellanting och brukar rekommenderas till medium/avancerade spelare.

Jag levererar alla typer av rack för alla nivåer. Jag kan erbjuda dig att prova olika rack vid till exempel en lektion. 

SKOR

För att inte halka behöver man använda en sko som har ett tätt och djupt sicksack-mönster i sulan.

Det finns specifika skor för padel att köpa men det är i princip samma som skor som för grustennis.

De viktiga egenskaperna i dessa skor är typen av mönster, gummiblandningen samt att de ger bra stöd för fotleden.

BOLLAR

Bollen i padel är princip samma som en tennisboll, men något mjukare. Det finns regler för hur hårt trycket ska vara så därför bör du alltid spela med en boll anpassad för padel. 

RACKET-CLINIC_Rityta 1

SPELPLAN

Padel är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot
kan man även använda sig av väggarna i spelet – vilket mer liknar squash.

En vanlig padelplan har måtten 10×20 meter och omges av glasväggar och galler, på denna plan spelar man alltid dubbel. Baktill, och en bit på sidorna är det glasväggar och resterande del av sidorna består av galler. Både glas och galler får användas i spelet.

Planhalvorna avskiljs av ett nät, precis som i tennis. Serverutan är 5 meter bred och knappa 7 meter lång.

Padel kan även spelas i singel, men då spelar man på en mindre plan. Planen för singel är smalare och har måtten 6×20 meter.

SPELET

Under spelets gång så får bollen endast studsa 1 gång på banans yta. En spelare kan välja om att slå bollen på volley eller låta den studsa. Om bollen studsar måste den göra så direkt på den 20m x 10m spelytan utan att ha rört vid väggar eller stängsel.

Efter studs på banans yta så får bollen fortsätta att träffa väggar eller stängsel innan den returneras över nätet.

Mottagaren kan antingen slå bollen direkt tillbaka till motståndarnas område eller så kan de först slå bollen på sin egen vägg innan den går över nätet. Om bollen träffar stängslet innan retur så vinner motståndarna poäng.

Spelet fortsätter tills bollen studsar två gånger på banans yta eller en spelare bryter mot någon av reglerna ovan.

SERVEN

Precis som i tennis har man en första- och en andraserve. Alla servar slås underarms på eller under midjehöjd. Den första serven sker från höger sida och sedan växlar man mellan höger och vänster sida.

Servaren måste studsa bollen bakom servelinjen mellan mittlinjen och sidoväggen innan serven slås.

Bollen skall slås över nät och träffa serverutan på diagonalt motsatt sida, bollen måste studsa inuti eller på linjen som begränsar serverutan

Bollen kan fortsätta att slå i glasväggen, men om den efter studs i mottagarens serveruta träffar stängslet, då är det servefel.

Mottagaren kan välja att slå bollen före eller efter det träffar väggen. När bollen har landat i rätt serveruta och bollen har returnerats korrekt, så är hela spelarytan på 20m x 10m på båda sidor av nätet, i spel.

Om den första eller andra serven bollen vidrör nätet och sedan landar i motståndarens serveruta, skall serven tas om.

POÄNGRÄKNING

Padel poängräkning är densamma som används för tennis, dvs. 15, 30, 40 och game, med lika vid två på 40-40. Ett lag behöver vinna två poäng efter varandra direkt efter “lika” eller “40 – lika” för att vinna ett game.

Padelmatcher avgörs oftast över bäst av 3 set. Laget som först vinner sex game vinner setet förutsatt att det är med en marginal av två game över motståndarna.

Vid 6-6 spelas ett tiebreak. Laget som först vinner sju poäng vinner gamet och setet, under förutsättning att det är med en marginal av två poäng över motståndarna. Vid behov fortsätter tiebreaket till dess denna marginal är uppnådd.